De Hofbranders wit wit

Een bijzonder koffieverhaal

De Hofbranders staan direct in verbinding met koffieboeren uit Oost-Timor en Oeganda.

Maar waarom is dit zo belangenrijk?

Oost-Timor en Oeganda
Import Oeganda en Oost-Timor naar Nederland

Direct, eerlijk en duurzaam

Door het direct importeren van koffiebonen slaan we gemiddeld zeven tot dertien tussenhandelaren over. Dit betekent dat de koffieboer gegarandeerd veel meer krijgt voor zijn koffiebonen, tot wel vijf keer meer dan via traditionele handelskanalen.

Doordat we de boer persoonlijk kennen, weten we precies waar onze koffie vandaan komt. Zo kunnen we u verzekeren van eerlijke en duurzame koffie van hoge kwaliteit. We ondersteunen de boer ook bij het behalen van benodigde certificaten en bij het verduurzamen van zijn plantage. Zo dragen we bij aan een betere toekomst voor de koffie-industrie, de boeren en het milieu.

Maak kennis met David Wamai, uw trotse koffieboer

David Wamai is onze Oegandese koffieboer die verantwoordelijk is voor de koffie van ’t Nederhofje Geniet en Verras. We hebben David leren kennen toen hij zijn koffiebesjes verkocht aan de weg in zijn dorp. We ontdekten al snel dat hij bijzondere Specialty koffie produceerde, maar hij miste de mogelijkheden om zijn heerlijke koffie te exporteren.

Met onze kennis en ervaring hebben we David geholpen om zelf zijn koffie te exporteren. Hierdoor kunnen wij nu dagelijks genieten van zijn koffie en kan David zijn koffie op een eerlijke manier verkopen en zo zijn levensonderhoud verbeteren.

We zijn trots op onze samenwerking met David en hebben hem in januari 2023 met open armen ontvangen bij ’t Nederhofje. Zo kunnen we onze klanten laten kennismaken met de boer en laten zien hoe wij ons inzetten voor eerlijke en duurzame koffie.

Tijdsverloop koffiebranden kwaliteit

Hoe verser, hoe beter!

Vers gebrande koffie is niet alleen lekkerder, maar heeft ook meer smaak en aroma’s. Dit komt doordat de oliën in de koffiebonen verdampen naarmate de tijd verstrijkt. Bij versgebrande koffie blijven deze oliën behouden en daardoor proef je de ware smaak van de koffie zoals bedoeld door de koffieboer. Bovendien heeft versgebrande koffie bewezen een prestatieverhogende werking, wat het perfect maakt voor een energieke start van de dag.

onze koffie is maximaal 2-3 maanden geleden gebrand

De wereld van Specialty Koffie

Stempel arabicakoffie

Koffie is het makkelijkste te verdelen in 2 variëteiten: Robusta en Arabica. Arabica is van hogere kwaliteit en moet aan veel eisen voldoen. Hierdoor is Specialty koffie altijd 100% Arabica.

Hoogteverschil tussen Robusta en Arabica koffie

Arabica is duurder dan Robusta. De Arabica boon word over het algemeen beter verzorgd en gesorteerd. Bovendien groeit de Arabica boon een stuk hoger dan de Robusta boon, Robusta groeit vanaf 200 meter hoogte, Arabica pas vanaf 800 meter.

Duurzaamheid handen koffie

Specialty koffie wordt altijd met de handgeplukt, zonder machines. De plukker selecteert namelijk alleen de boontjes van het juiste formaat. Na het plukken worden wederom de boontjes met de hand gesorteerd op grootte.

Cuppingscore koffie

Specialty koffie is koffie die door een koffiepanel is beoordeeld met een score van 80+. Het panel test blind de smaken en aroma's van de koffie. Tenslotte wordt gekeken naar het formaat en de kleur van de koffiebonen.

De duurzaamste optie

David Wamai, een koffieboer uit Oeganda, heeft met zijn regeneratieve plantage een primeur in handen. Hij teelt zijn koffie op duurzame wijze tussen het bos en de bananenbomen. Zo worden er geen kunstmest of pesticiden gebruikt en blijft de bodem gezond.

Regeneratieve koffieteelt draagt bij aan het vastleggen van CO2, biedt een habitat voor dieren en insecten en vermindert de kans op bodemerosie en watervervuiling. David Wamai maakt een positieve impact op het milieu en draagt bij aan een duurzame toekomst voor de koffie-industrie. Wij zijn dan ook trots om dit door onze samenwerking mogelijk te maken.

Koffieroasting schaal

Dat smaakt naar meer

Bij de Hofbranders hebben we specialty koffie die misschien anders smaakt dan u gewend bent. Onze koffie heeft doorgaans een zachtere smaak en kan daarom even wennen zijn. Maar we beloven u, het is het proberen waard!

Als uw koffie toch wat ‘slap’ smaakt, raden we aan om iets meer koffie te gebruiken bij het zetten. Hierdoor krijgt de koffie meer body en smaak.

We branden onze koffie bij ’t Nederhofje in twee verschillende sterktes: medium en sterk (dark). Bij medium gebrande koffie blijven meer aroma’s behouden, waardoor de koffie zijn volle smaak behoudt. Probeer het eens en ontdek de heerlijke smaken van onze specialty koffie!